dilluns, 21 de gener de 2008

Catosfera 2008: Combat bloc/blog?

El diumenge 27 de gener, a les 10.00 h del matí tindrà lloc el Combat entre els partidaris del bloc i els del blog, en el marc de les Jornades de la Catosfera 2008 que se celebra a Granollers.

La idea d'aquesta taula és presentar d'una manera clara els arguments, no només lingüístics, per adoptar la forma bloc o blog per denominar aquelles pàgines web que en anglès coneixem com weblogs.

Abans que res... què és un weblog? El Termcat ens diu que és una «pàgina web, generalment de caràcter personal o poc institucional, amb una estructura cronològica que s'actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos».

També el Termcat ens dóna les principals equivalències en altres idiomes:
ca bloc m
es bitácora
es blog
fr blogue
fr carnet Web
en blog
en weblog
Abans, el mateix Termcat havia adoptat els termes diari interactiu i diari interactiu personal.

Bé, ja veieu que la primera decisió no va ser fàcil, ni va tenir gaire seguiment, com tampoc va fer fortuna l'expressió bitàcola (mentre que veiem que el castellà va adoptar bitácora, d'altra banda).

I tanta dispersió terminològica (weblog, blog, bloc, webloc, bitàcola, diari interactiu, dip, diari interactiu personal, ciberbloc) per a un terme tan estès per la facilitat d'ús i la popularitat dels seus continguts, ens fan apostar per una pau terminològica que permeti fixar-ne una denominació única i universalment acceptada arreu.

Segur que no arribarem a l'abrandament de les discussions de finals del s. XIX i inicis del s. XX entre els partidaris dels plurals en -es i els partidaris dels plurals en -as, però en el debat aportarem arguments per defensar (o rebatre) els termes més comunament estesos: bloc (amb c) o blog (amb g).

Els arguments els exposaran els dos ponents de la taula, el Xavier Rull, doctor en Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i la Dolors Montes, secretària del Consell Supervisor del Termcat. Un servidor, només exercirà de moderador.

Serà un debat en què ens agradarà escoltar l'opinió dels assistents. No us ho perdeu!

Si voleu anar fent una mica de boca, us recomano algunes lectures, no per exhaurir el tema, però sí per tenir una visió prou ampla del debat:

- 20 Minutos: El término "weblog" cumple diez años. [ES]
- David Gálvez Casellas: Blog, amb g de garrofer.
- Diari per a Tècnics Lingüístics (DTL): Un bloc de raons.
- El País: ¿Y cómo llamamos a esto? Blog. [ES]
- Esborranys solemnes: en contra de la paraula bloc.
- Gabriel Bibiloni: En defensa de la paraula blog.
- Gazophylacium: Bloc o blog o altre mot.
- Hiperbloc de Carles Bellver: El Termcat aprova els Blocs.
- Termcat - La finestra neològica (2005): Bloc
- Vicent Partal: Bloc, ara oficial.
- Viquipèdia: Discussió bloc.
Publica un comentari a l'entrada