dilluns, 21 de gener del 2008

Catosfera 2008: Combat bloc/blog?

El diumenge 27 de gener, a les 10.00 h del matí tindrà lloc el Combat entre els partidaris del bloc i els del blog, en el marc de les Jornades de la Catosfera 2008 que se celebra a Granollers.

La idea d'aquesta taula és presentar d'una manera clara els arguments, no només lingüístics, per adoptar la forma bloc o blog per denominar aquelles pàgines web que en anglès coneixem com weblogs.

Abans que res... què és un weblog? El Termcat ens diu que és una «pàgina web, generalment de caràcter personal o poc institucional, amb una estructura cronològica que s'actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos».

També el Termcat ens dóna les principals equivalències en altres idiomes:
ca bloc m
es bitácora
es blog
fr blogue
fr carnet Web
en blog
en weblog
Abans, el mateix Termcat havia adoptat els termes diari interactiu i diari interactiu personal.

Bé, ja veieu que la primera decisió no va ser fàcil, ni va tenir gaire seguiment, com tampoc va fer fortuna l'expressió bitàcola (mentre que veiem que el castellà va adoptar bitácora, d'altra banda).

I tanta dispersió terminològica (weblog, blog, bloc, webloc, bitàcola, diari interactiu, dip, diari interactiu personal, ciberbloc) per a un terme tan estès per la facilitat d'ús i la popularitat dels seus continguts, ens fan apostar per una pau terminològica que permeti fixar-ne una denominació única i universalment acceptada arreu.

Segur que no arribarem a l'abrandament de les discussions de finals del s. XIX i inicis del s. XX entre els partidaris dels plurals en -es i els partidaris dels plurals en -as, però en el debat aportarem arguments per defensar (o rebatre) els termes més comunament estesos: bloc (amb c) o blog (amb g).

Els arguments els exposaran els dos ponents de la taula, el Xavier Rull, doctor en Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i la Dolors Montes, secretària del Consell Supervisor del Termcat. Un servidor, només exercirà de moderador.

Serà un debat en què ens agradarà escoltar l'opinió dels assistents. No us ho perdeu!

Si voleu anar fent una mica de boca, us recomano algunes lectures, no per exhaurir el tema, però sí per tenir una visió prou ampla del debat:

- 20 Minutos: El término "weblog" cumple diez años. [ES]
- David Gálvez Casellas: Blog, amb g de garrofer.
- Diari per a Tècnics Lingüístics (DTL): Un bloc de raons.
- El País: ¿Y cómo llamamos a esto? Blog. [ES]
- Esborranys solemnes: en contra de la paraula bloc.
- Gabriel Bibiloni: En defensa de la paraula blog.
- Gazophylacium: Bloc o blog o altre mot.
- Hiperbloc de Carles Bellver: El Termcat aprova els Blocs.
- Termcat - La finestra neològica (2005): Bloc
- Vicent Partal: Bloc, ara oficial.
- Viquipèdia: Discussió bloc.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Visca el 'bloc'!

Els partidaris del 'blog' sou com el Barça, que ho teniu perdut.

Elis, elis.

reflexions en català ha dit...

Víctor, ja has rebut l'agenda?

Josep Sagarra ha dit...

Ben mirat el futur del terme serà e-quadern.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Marc, no m'estiris de la llengua, que sóc el moderador i he de ser neutral. :-P

No he rebut encara l'agenda. És preocupant? Pensa que la demora del correu a Vallromanes pot superar algunes setmanes... I avui és Sant Vicenç, el patró d'hivern i ahir deurien fer pont...

Josep, això de l'e-quadern, em sembla que és subtituir un anglicisme per un altre de formal... no sé, tampoc l'hi veig gaire futur.

Puigmalet ha dit...

Marc, ja li podies haver enviat també un bloc de notes, no? Com a indirecta, s'entén.
De veritat que es dirà 'combat'? I ho fareu en un circ romà? Podran llençar-se diccionaris pel cap? Quin espectacle! I jo que me'l perdré...
Quan ho gravin que ho pengin a l'endemà a vilaweb!
Ah, i jo defenso el bloc, el TERMCAT i el combat.

Puigmalet ha dit...

Una altra reflexió: ¿els participants portaran dorsal amb l'opció que defensen? Perquè em temo que, a nivell oral, tots defensem el mateix fonema oclusiu velar sord /k/. Serà simpàtic haver de sentir sempre l'aclariment de la grafia. ;-)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Puigmalet, que la matança no serà a Granollers... ;-)

Serà un combat incruent i civilitzat, que esperem que acabi amb l'orgiàstica participació del públic assistent.

Si no és així, el moderador, poc haurà de moderar. I ja m'estic entrenant.

Jordi Gomara (itaca2000) ha dit...

En les denominacions t'has deixat "bloc de notes" a mi em sembla fantàstic ((;-)

La veritat, a mi, menys la denominació de "blog" a la que li tinc tírria (a més de ser un anglicisme) (Xttt...! sense donar lliçons que me les conec totes i a més és una apreciació personal tan respectable com d'altres, demano un respecte per aquesta bloGofòbia meva, mireu els occitans també tiren pel dret i denominen "ueb" al que nosaltres "web", i en tenen de raó, perquè si nosaltres pronunciéssim correctament la paraula hauríem de dir "veb" doncs la "W" en català fonèticament és "ve", raó per la qual els anglesos i nord-americans pronuncien "bizoven" i no "betoven" quan parlen de "Beethoven"), qualsevol de les altres denominacions que llista el Víctor i d'altres que també s'hi utilitzen em semblen del tot correctes ("blog" evidentment també, malgrat la meva tírria), doncs com el mateix Víctor diu en més d'una ocasió o quan li sembla bé ((((((:-) (no és una crítica és perquè tinc ganes de ficar-me amb els lingüistes), el llenguatge és viu, es transforma, la gent el fa evolucionar al seu gust i/o utilitat. I jo, personalment, he utilitzat i utilitzo molt sovint la paraula "bitàcola" perquè a més que em sembla molt "elegant" i "suggeridora" (vaja, maca) l'hi trobo molt de sentit: internet és un lloc on es navega, el programari per a fer-ho és diu "navegadors", el "netscape" que va ser un dels primers navegadors que es va estendre ràpidament i era el millor al seu moment (i és en el que es basa "Firefox") tenia com a icona, i la té encara, un timó de vaixell, o sia, que "quadern de bitàcola" o "bitàcola" és d'allò més lògic i comptant que en castellà té prou utilització el nom "bitácora". I de bitàcola, evidentment "bloc", de "diari personal", evidentment "bloc", en qualsevol cas, totes les denominacions que la gent hi vulgui utilitzar amb una certa lògica psicolingüística, collonut. Si al final hi ha de quedar una sola, ja veurem, però també és cert que de la riquesa de vocabulari i de sinònims deriva la riquesa d'una llengua. Quant més sinònims major riquesa i estètica literària.

En tot cas, ara no volia entrar en el debat "bloc vs blog" però com sempre diré: i per què "prec" i no "preg" quan defensem "blog" i no "bloc"? per posar un exemple, i en Víctor ja sap de què parlo. I posats en Segarra té raó, potser al final serà "e-quadern" que seria el mateix que "bloc electrònic" però encara més català.

Salutacions
Jordi

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Jordi, quant de temps sense veure't pel ciberespai!

Us veig molt engrescats amb això de com dir-ne d'aquestes pàgines personals. Us convido a defensar les vostres posicions el diumenge a les 10 del matí a Granollers. No avancem esdeveniments!!

Ara... sobre això del "blog de notes"... o era "bloc de notes? ;-)

Em sembla que està molt superat això que els blocs o blogs siguin diaris personals només. S'hi pot fer moltes coses.

Jo defenso que és un format que permet compartir moltes coses d'una manera senzilla i que ha col·laborat decisivament a socialitzar l'espai d'Internet perquè molta gent s'animi a participar-hi.

Qualitats: efectivitat, senzillesa i immediatesa amb uns resultats espectaculars.

Anònim ha dit...

Per si t'interessa, a Zèfir vam tractar aquest tema ja fa anys. Tot és als arxius, si vols, es pot recuperar. També hi va intervenir en Bibiloni, que és un dels lingüistes que s'ha significat amb més arguments sòlids a favor de blog. A mi, particularment, se'm fa molt estrany llegir a Vilaweb que parlen indistintament del bloc d'algú i del Bloc (Nacionalista Valencià). M'ha portat més d'una confusió... D'altra banda, la Dolors Montes és un encant! :)))

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Joan, vaig seguir la discussió a Zèfir, llista a la qual estic subscrit i segueixo amb interès. No ho he posat com a referència, perquè em pensava que els arxius eren tancats i no s'hi podia accedir sense formar part de la llista.

A més, de Bibiloni hi ha prou bibliografia amb el recull que manté permanentment actualitzat al seu blog.

A tu sí que m'ha semblat veure't a la llista de participants. Ens veiem a Granollers!

Jesús M. Tibau ha dit...

Als catalans, de vegades, ens agrada debatre sense fi temes com aquest, d'una transcendència més aviat relativa, i en treiem polèmica del no-res, quan altres temes més importants passen pel nostre costat. No és una crítica, simplement em fa gràcia aquesta capacitat que tenim, jo inclòs.
Jo diria que no ens posarem mai d'acord en aquest tema, i que cadascú continuarà escrivint-ho de la manera que més li agrada, i tampoc passarà res de l'altre món.
Blog té l'avantatge de la internacionalitat.
Bloc sembla qeu s'adigui més a la normativa catalana de la famosa norma de la PTC i la BDG (com si en aquesta norma i en tantes altres no hi haguessin excepcions)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Jesús M., no hi estic d'acord. És important que les coses tinguin un nom i que un determinat nom serveixi per definir les mateixes coses dins una comunitat. És qüestió de facilitar la comprensió mútua.

Si ja ens costa entendre'ns de vegades i anomenem la majoria de coses amb les mateixes paraules, imagina't si no ens posem d'acord amb com s'han de dir les coses.

No són debats puerils ni efímers si s'argumenten i es fan amb respecte.

Tots n'aprenem de cada debat. I ens ajuda a costar-nos i a escoltar opinions diferents de les nostres.

Pot haver-hi abrandament, sí. Però sempre amb respecte.

La situació ideal fora que finalment tots ens poséssim d'acord amb una única denominació i grafia. Contràriament, l'ús acabarà imposant-ne una. Si no, temps al temps.

Jofre ha dit...

He començat una campanya activa per l'expansió dels blogs amb G. Si us interessa és a http://blog-no-pas-bloc.cogia.net/

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Jofre, molt interessants els materials lingüístics que ofereixes.

Amb una campanya així es podrà comprovar l'arrelament real de la proposta blog, amb adhesions particulars.