divendres, 1 de febrer de 2008

Crònica de la Catosfera 2008 (II): Cap on va la Catosfera?

Amb les Primeres Jornades de la Catosfera 2008, el terme Catosfera ha pres una altra dimensió. Ha estat donar cos i contingut a una idea que només existia en el cap d'algunes persones i en alguna enciclopèdia en línia.

Granollers ha escenificat el naixement d'una idea.

I la primera prèvia que cal fer, i així recullo la rectificació de l'organització que, per activa i per passiva, es va disculpar pel cartell que obria les Jornades, és delimitar l'àmbit d'actuació de la Catosfera: «La Catosfera és la blogosfera catalana, el món de blogs o univers de blogs de la comunitat o xarxa social catalana. La Catosfera la formen el conjunt de blogs escrits en català i la comunitat virtual que hi ha al voltant d'aquests blogs.»

Queda clar, doncs, que l'àmbit de la Catosfera és l'àmbit PuntCat, la dels blogs escrits en català, sense cap component territorial concreta. No són els blogs de Catalunya. Tampoc són els blogs que es fan a Catalunya però en altres idiomes. Ni en qualsevol altre territori de parla catalana. Només el conformen els blogs en català. Ras i curt.

Hi ha altres plataformes i altres iniciatives per a altres coses que no són els blogs en català. Parlem així de blogosfera en general i segur que en altres llengües s'articulen en iniciatives semblants.

Així, doncs, la Catosfera, al meu entendre ha de ser el pal de paller de la resta de petites esferes que comencen a sorgir amb força. Aquestes sí, amb un component territorial més clar, com la Bagesfera, l'Ebresfera, la Vallesfera o la Girosfera, entre d'altres. O temàtics, com el Poliblocs o al Tradiblog, entre molts d'altres també.

La Catosfera de Granollers ens ha permès conèixer-nos, saber de moltes iniciatives que compartien mitjà, espai, actors i llengua, i ens ha d'ajudar a compartir en major mesura aquest espai i preveure actuacions conjuntes, més potents que una iniciativa individual.
Publica un comentari a l'entrada