divendres, 1 de febrer del 2008

Crònica de la Catosfera 2008 (II): Cap on va la Catosfera?

Amb les Primeres Jornades de la Catosfera 2008, el terme Catosfera ha pres una altra dimensió. Ha estat donar cos i contingut a una idea que només existia en el cap d'algunes persones i en alguna enciclopèdia en línia.

Granollers ha escenificat el naixement d'una idea.

I la primera prèvia que cal fer, i així recullo la rectificació de l'organització que, per activa i per passiva, es va disculpar pel cartell que obria les Jornades, és delimitar l'àmbit d'actuació de la Catosfera: «La Catosfera és la blogosfera catalana, el món de blogs o univers de blogs de la comunitat o xarxa social catalana. La Catosfera la formen el conjunt de blogs escrits en català i la comunitat virtual que hi ha al voltant d'aquests blogs.»

Queda clar, doncs, que l'àmbit de la Catosfera és l'àmbit PuntCat, la dels blogs escrits en català, sense cap component territorial concreta. No són els blogs de Catalunya. Tampoc són els blogs que es fan a Catalunya però en altres idiomes. Ni en qualsevol altre territori de parla catalana. Només el conformen els blogs en català. Ras i curt.

Hi ha altres plataformes i altres iniciatives per a altres coses que no són els blogs en català. Parlem així de blogosfera en general i segur que en altres llengües s'articulen en iniciatives semblants.

Així, doncs, la Catosfera, al meu entendre ha de ser el pal de paller de la resta de petites esferes que comencen a sorgir amb força. Aquestes sí, amb un component territorial més clar, com la Bagesfera, l'Ebresfera, la Vallesfera o la Girosfera, entre d'altres. O temàtics, com el Poliblocs o al Tradiblog, entre molts d'altres també.

La Catosfera de Granollers ens ha permès conèixer-nos, saber de moltes iniciatives que compartien mitjà, espai, actors i llengua, i ens ha d'ajudar a compartir en major mesura aquest espai i preveure actuacions conjuntes, més potents que una iniciativa individual.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic buscant blocs de la Catosfera del Vallès Occidental i no he trobat cap agregador o similar, si algu en sap, estic a Bloctecnia de Sant Cugat del Vallès, però ciutadana de la Catosfera Mundial (qualsevol bloc del món escrit en Català). Salut, ;-)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Carles,

En Saül Gordillo va obrir un llistat amb els principals agregadors de blocs en català. No en veig cap de Sant Cugat. Sé que hi ha una iniciativa a Terrassa, de blocaires terrassencs, impulsada pel Drac Telemàtic i al Vallès Oriental han activat la Vallesfera, que no sé si és oberta també als blogaires del Vallès Occidental.

Però aquestes xarxes són com bolets, que cada dia en neixen de noves...

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

De totes maneres, ara que m'ho miro bé, en el teu núvol d'etiquetes no tens cap escrit sobre Sant Cugat, ni sobre el Vallès Occidental.

Penso que el teu blog no és especialment "territorial", sinó més aviat especialitzat en tecnologia. Potser tampoc té gaire sentit cercar un agregador territorial, no?

Puigmalet ha dit...

La imparcialitat del Víctor continua. Al primer comentari: 'blocs'. Al segon, 'blog'.
Et vigilem, moderador... ;-)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ostres, hom no pot tenir una patinada... Com que li volia comentar al Carles Soler que existien els blocaires terrassencs, que es fan dir així, esqueia referir-se també a blocs.

Però no tornarà a passar. :-)

En el darrer comentari, ara que el rellegeixo, el que volia dir-li al soler és que potser més que cercar agregadors de caire territorial n'haura de trobar algun de temàtic, sobre tecnologia, on escau més elseu blog.

Anònim ha dit...

Tens raó Víctor per els blocs temàtics que no tenen entrades o referències territorials no te sentit el que he plantejat, pertanyem a la catosfera en sentit ampli. Per cert i parlant de la catosfera, ja un bloc, La Llibreta, que podria ser un referent en disseny web per blocs en Català. Ha sigut un descobriment a Top Català, tot i que esta fet en WordPress haurem de veure que aporten en general. No conec Blocs d'Ajuda en Català, sobre tot i especifiquement per Blogger. Per cert la paraula bitàcola i bitàcoles com alternativa a bloc m'agrada, es correcte. El corrector de Firefox fins i tot li ha posat el accent, el tinc configurat en Català. Salut. ;-)

Unknown ha dit...

Fas ben fet, Víctor.

Dues coses.

1. Et faig saber que he afegit un enllaç cap el teu blog amb el títol genèric de Croniques de la Catosfera 2008 .
I no em costa confessar-te que el to i el contingut de les tves dròniques em semblen modèliques.

2. Tema que t'afecta com a lingüista i com a blogaire.
La meva petita invenció de la funció i el terme de "*blocomentari", que ben mirat hauria hagut d'anomenar "*postcomentari" (Sani)
i que no descarto d'adoptar ... M'ho estic pensant i com que del teu criteri me'n fio i gual em pots ajudar a decidir-me.

Mira-t'ho atentament sisplau en aquest dos posts meus que considero essencials

1. Blocomentar. Blocomentaris. producció bloguera global.
2. 3/10. Metablogositats. Comentaris en blogs aliens i blocomentaris

Gràcies.

A mira't el meu àlbum de fotos dels dos dies que vaig ser a Granollers.
Llàstima que em perdés la taula del diumengeque he vist ara grvada i perfectament moderada.
Felicitats per la teva tasca.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Carlos, no conec aquests blogs que comentes i no has posat l'enllaç. :-)

Faré arqueoblogografia a veure si els trobo.

Wordpress és també una bona eina per a fer blogs i també està tota traduïda al català. Per sort tenim on triar i remenar a l'hora de decidir quina plataforma fer servir. I això és molt bo.

bitàcola diuen que és la traducció més acurada a weblog, però el Termcat va desestimar utilitzar-la perquè no tenia un ús gens estès. Vaja, que passava una mica com amb els diaris interactius personals.

Sí que el castellà sembla que ha optat per al terme bitácora, però també està perdent la batalla enfront l'anglicisme blog.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sani, gràcies per enllaçar aquests comentaris que estic fent sobre la Catosfera.

Encara queda bastantes coses per dir sobre la Catosfera. I el primer és que els mateixos assistents ho acabem de pair i assentar.

Intento presentar el que allà va esdevenir d'una manera clara i que en permeti una anàlisi crítica i positiva.

Només em vaig saltar algunes taules del dissabte per motius familiars. O sigui que penso que puc donar una visió bastant àmplia de l'esdeveniment.

Sobre el blocomentari... no sé, potser caiem en l'error de voler inventar allò ja inventat i voler dir les coses d'una altra manera, que soni més moderna i personal, quan el més senzill, perquè tots ens entenguem és dir les coses pel seu nom. I un comentari en un blog és un comentari, sense anar més lluny. I un escrit en un blog, li podem dir post, però també resulta més senzill dir-li escrit, per exemple. "He enviat un escrit al blog".

No creus que de vegades ens volem complicar massa la vida?

Tampoc sabria dir-te si la formació d'aquest derivat és respectuosa amb la tradició del català per a crear derivats, perquè no és el meu camp d'estudi, pero segur que d'altres molt més entesos t'ho sabran argumentar.

He recordat molts moments de la Catosfera amb les teves fotos. Tan de bo algun dia puguem trobar-les totes arxivades i disponibles des d'un domini com ara www.catosfera.cat, amb tota la resta de comentaris, escrits, imatge, so, videos, etc., que ha generat l'esdeveniment i que generaran les properes edicions.