diumenge, 29 de juny del 2008

Cantània 2008: El motí

El passat 8 de juny vaig tenir el goig de poder assistir a la representació que van fer a l'Auditori de Granollers els alumnes d'un grapat d'escoles de la comarca de la cantata El motí, un concert amb orquestra i director professionals, on els nens de primària fan els cors. Hi anava com a pare del meu fill gran, que fa quart de primària al CEIP Mestres Munguet i Cortès de Vilanova del Vallès.

Aquesta és una magnífica iniciativa de l'Auditori que ja fa vuit anys ininterromputs que dura. I esperem que segueixi molts anys més!

L'objectiu i metodologia l'expliquen així: "Cantània és una activitat amb diferents fases d’actuació: sessions de formació amb el professorat, treball del professorat a la seva aula i concerts finals interpretats per l’alumnat inscrit. Durant tot el curs escolar es treballa tant des de l’organització com des de l’escola. L’objectiu és organitzar un acte per als alumnes que, per les característiques globals pensades exclusivament per a ells, per la qualitat i per la implicació personal i col•lectiva en l’acte, es converteixi en una vivència musical important i inoblidable per a tots. "

Com deia, aquest any representaven El motí, amb música de Josep Vila i text de Josep Pedrals, amb la direcció musical de Josep Prats i Elisenda Carrasco.

L'argument és ben senzill però efectiu:
Hi ha un motí en un vaixell pirata. El capità és ferit i no toca ni quarts ni hores. Els pirates, mentrestant, fan xerinola. En un moment donat, el capità s'adona del motí, però la seva reacció comporta, per un error degut al lloro, que els pirates desmuntin el vaixell. Finalment, el capità torna a "tocar de peus a terra" i reprèn el comandament encara que el vaixell ja no sigui exactament un vaixell, sinó les quatre fustes que queden.
A principis de curs les escoles interessades s'han de posar en contacte amb l'Auditori, que forma els professors de música de primària perquè treballin l'obra durant tot el curs, fins a la representació final, en un marc impressionant i inoblidable per als nens i els pares assistents.

Com deien els organitzadors abans de l'acte, aquest curs hi han passat més de 18.000 nens, en més de seixanta representacions arreu del Principat: a Mataró, a Manresa, a Barcelona, a Granollers, a Olot...

És sens dubte una ocasió única d'actuar en un marc professional, davant un públic nombrós i acompanyats d'una orquestra i actors professionals que fan de l'experiència una vivència díficil d'oblidar... i, segons com, de repetir. Us enllaço el text complet de l'obra i una proposta de treball, que facilita el mateix Auditori.

Us deixo una gravació d'una de les moltes representacions que s'han fet aquest any, que he trobat al Youtube:

4 comentaris:

Anònim ha dit...

les quatre fustes que en queden... Sembla el nostre país, hehe.

Mestres Munguet i Cortès? T'ho pregunta elMarc Cortès Minguet.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Munguet i Cortès, pel que recordo, eren dos mestres del poble, dels de tota la vida.

Però sí, és curiosa la coincidència, oi, Cortès i Minguet? Qualsevol dia et fan una escola a Andorra...

LaMirandolina ha dit...

Efectivament, Víctor. Josep Munguet i Maria Cortés van ser una parella de mestres molt importants i estimats a Vilanova del Vallès. Van ser els mestres del meu pare i de moltes generacions; i jo també els vaig conèixer. De fet, eren el senyors Munguet. Sens dubte, dues persones que mereixien dir-se "mestre" / "mestra" per tot el que la paraula significa.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sort en tenim que podem recordar tants bons mestres al nostre país, Lena!