Les Jornades de la Catosfera de Granollers van ser la posada de llarg de la blogosfera catalana. Certament es pot dir que hi ha un abans i un després a la Catosfera amb aquelles jornades, a finals de gener d'enguany.
Van escenificar la posada de llarg dels blogaires catalans, en el sentit ampli del terme, des del component lingüístic del terme. Va ser el marc que va permetre prendre consciència que els qui ens dedicàvem a escriure a Internet a través dels blogs no estàvem sols, que hi havia molta gent que feien el mateix que nosaltres i cercaven també com fer-ho i cap on anar.
El nom fa la cosa. El nom esdevé la cosa. Tangible, emergent i dinàmica.
I després?
A gairebé mig any vista, aquell punt de partida ha servit per reorganitzar la Catosfera. A partir d'aquell punt d'intersecció han nascut un munt de noves iniciatives.
Algunes veus, apocalíptiques o inquietes, han parlat d'estancament, que és un model ja finiquitat. Que cal trobar-li la possibilitat de negoci i d'innovació o la bombolla 2.0 es desinflarà com la tecnològica de fa uns anys o la immobiliària que tot just comença a esclatar. Discrepo.
Arran de la Catosfera, han sorgit, bàsicament, dos tipus de reordenaments catosfèrics: els regionals i els temàtics.
És ben clar: amb qui mires d'ajuntar-te? Amb els semblants (temàtic) o amb els que tinc a la vora (territorials).
Per a seguir la vitalitat de la catosfera, ja sigui temàtica o territorial, us recomano un apunt de Saül Gordillo, sobre els principals agregadors de blogs en català, que altres han reproduït, però que no actualitzen tan regularment.
La Catosfera territorial
Així, la Catosfera territorial s'ha atomitzat en agregadors, esferes i planetes: els Arenyautes, la Bagesfera, la Berguedàsfera, els Blocaires del Pirineu, els Blocs Terrassencs, els Blocs Valencianistes, l'Ebresfera, Gent del Camp, la Girosfera, GràciaNET, Illencs, l'Osonosfera, la Penedesfera, el Planet Castelló, el Planeta Marina Alta, la Reusosfera, el Rubiplanet, Suecablocs, la Tarracosfera, la Vallesfera, la Xarxa Santboiana, etc.
No intento pas ser exhaustiu ni esgotar el llistat. I poso en el mateix sac agrupacions de més de 200 blogaires amb d'altres de més reduïdes; agrupacions consolidades i d'altres d'emergents; grups dinàmics i d'altres més aturats.
Una altra manera d'agrupar-se catosfèricament és a través de blogs compartits. Llenço només la idea, però no entro a posar exemples, que és un camí molt variat, productiu i efectiu. A més, té l'avantatge de la transversalitat, de saltar-se les classificacions temàtiques i territorials, perquè pot ser un blog de qualsevol temàtica i mantingut per gent de qualsevol punta del planeta. Jo ho he experimentat en primera persona amb el Diccitionari i us garanteixo que l'experiència és gratificant.
Acabaré parlant dels sistemes i plataformes on s'han desenvolupat que són força diversos: agregadors de blogs, planetes de blogs, esferes, blogs compartits... des de Wordpress, Blogger, Tinet, Bloc.cat, MésVilaweb, Blog.com... Un entramat formidable i no sempre comprensible per a neòfits. Si algun dia cal i tornem sobre el tema (segur) ja definirem aquestes plataformes i sistemes d'agrupació de blogs.
La Catosfera temàtica
La Catosfera temàtica és bastant més complexa i variada. Així, tret de les xarxes de blocs polítics (adscrits a algun partit polític) que són generalment (dic generalment perquè hi ha honroses excepcions) de qualitat molt fluixa, d'actualització intermitent (acostuma a coincidir amb períodes electorals) i de contingut lineal, que s'acosta perillosament al pensament únic, hi ha tot un món a la blogosfera, ben ric i variat.
Com deia, doncs, a banda d'aquests blogs i esferes sorgides al voltant de les diferents formacions polítiques, amb l'única intenció i voluntat de generar opinió favorable i seguidisme, han sorgit altres iniciatives temàtiques interessants, que, tampoc exhaustivament, passo a enumerar: Blocs de Lletres (sobre literatura), la Blocsfera Cristiana (un agregador de blogs cristians), Dones en Xarxa (portal feminista), el Pom de Blogs (Blogs de docents) Tradiblogs (la xarxa de blogs sobre cultura popular dels Països Catalans), la Xarxa de Blogs Sobiranistes (agregador de blogs que volen un estat propi) o l'XtecBlocs (Xarxa de Blogs del Departament d'Educació, per a centres i docents), entre molts d'altres.
Ja ho veieu, només un ventall acabat d'obrir de possibilitats que apunten maneres i que els queda molt camí per recórrer.
I cap on anem tots plegats?
Penso que potser aquest ha de ser un dels debats oberts en endavant. Realment creieu que la temàtica dels blogs està exhaurida? Realment creieu que estan perdent dinamisme?
Del que estic segur és que mai abans tanta gent havíem coincidit escrivint del que sigui i llegint altres persones que ens expliquen coses personals, d'opinió, sobre política, sobre un llogarret concret, d'una temàtica molt especialitzada o, simplement, sobre el temps que fa, com passa en les converses amb desconeguts a l'ascensor.
A banda del debat, el que volia presentar amb aquest escrit és la dinàmica de la Catosfera i mostrar amb una aproximació moltes de les coses que s'estan fent.
Blog personal de Víctor Pàmies i Riudor. En aquest diari pretenc fer la meva aportació a partir dels següents temes principals: l'actualitat de la llengua catalana; l'actualitat a Vallromanes, el meu poble; les meves lectures; llocs webs d'interès, i la paremiologia. Encara que finalment, acabaré parlant d'aquelles coses que em preocupen o que se m'acuden a cada moment.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
8 comentaris:
Què va!! Ni esgotament ni temàtica exhaurida. Això només ha començat. Ésa una revolució lenta però imparable.
Ara que ens faran treballar 65 hores a la setmana, tindrem més temps per no treballar a la feina i obrir moltes més finestres.
ostres, per un moment m'he pensat que ja tornava a ser diumenge i em disposava a escoltar el programa de la radio......però carai! quin ensurt! no sabia si era a casa teva o on era...molt interessant el que has escrit, hi donaré una ullada.
Jo sóc plenament optimista amb la catosfera. I hi contribueixo, amb el meu granet de sorra, en forma d'una dotzeneta de blogs.
Hi ha dinamisme, idees, originalitat i moltíssimes ganes d'explicar coses i de conèixer gent que fa i diu coses interessants.
M. Mercè, si escoltes un programa cada diumenge, faràs curt, perquè només faig dos programes al mes.
A més, em sembla que em donen vacances fins al setembre... o sigui que tancarem la paradeta els mesos de juliol i agost.
Pots aprofitar per escoltar els més antics. :-)
Dubto que ningú tingui una idea clara de cap on anem. És un misteri que anem desvetllant dia a dia, entre tothom
Has fet un gran article de panorama general de la qüestió, amb grups que ni coneixia. Amb un simple apunt ja has obert finestres per alguns de nosaltres.
Durant la Universitat d'Estiu de Prada d'enguany tindrà lloc la Trobada de Blocaires dels Països Catalans (més o menys), organitzada pels Sobiranistes. Esquerranots com el Marc, vaja...
Puigmalet, ara que parles de la Trobada de Blocaires dels Països Catalans... ja has omplert l'enquesta?
Tot i que l'UCE ja no és el que era, és un bon aparador per a la cultura catalana amb amplitud de mires.
Sí, Jesús M., l'important és que avancem i que cada dia tens notícia que es fan coses noves. Això és molt bo!
Marc, suposo que per als que tenim canalla, la docència augmentara 15 hores la estada dels nens a l'escola. llavors no hi ha problema. O els mestres no treballaran 65 hores?
Els mestres, 65 hores? On vas a parar, home!!
Publica un comentari a l'entrada