dimecres, 4 de març del 2009

El corrector

M'assabento a través del blog de l'home dibuixat que ja és disponible la versió 1.0 del corrector tipogràfic, ortogràfic i gramatical del català, desenvolupat pel Grup de Lingüística Computacional de la Universitat Pompeu Fabra, amb la col·laboració de Barcelona Media i el finançament de la Generalitat de Catalunya.

És una versió beta (en proves), multiplataforma (per a Linux, Mac OS i Windows), feta en codi obert. El programa integra un editor propi per generar els textos que vulguem corregir, s'integra automàticament a l'Office de Microsoft i amb connectors pot funcionar també amb altres programes, com l'OpenOffice.org, el Thunderbird, el Firefox o l'EMACS.

Hi ha també una versió en línia limitada a 1.000 caràcters.

Una altra de les peculiaritats del programa és que permet seleccionar les variants dialectals que ha de tenir en compte (català central, català nord-occidental, balear o valencià) i podem triar entre fer una correcció només ortogràfica o integrar-hi elements gramaticals.

Sempre és de celebrar l'aparició d'una nova eina informàtica per al català!

8 comentaris:

Assumpta ha dit...

Acabo de provar la versió en línia i funciona de meravella!! :-)

Puigmalet ha dit...

Me'n faig creus que algú ho hagi sabut abans que tu!

Aquest tipus d'eines, per a segons quines empreses no gaire curoses, no m'estranyaria que acabessin servint per estalviar-se correctors humans. Més val que no les desenvolupin gaire o els del gremi els acabaran agafant mania :)

Una altra eina molt nova: un diccionari català de sinònims per a l'OpenOffice.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Feia anys que estaven treballant en aquest projecte però no acabaven de donar-li el punt definitiu.

Puigmalet, mira si sé les coses a la bestreta, que sé que Vilaweb publicarà una notícia sobre el meu apunt de les estadístiques funcionals de la catosfera aquest vespre a les vuit. :-)

Anònim ha dit...

Jo ja ho sabia. Pe runa vegada...

Encara no l'he provat.

Una correcció acurada sempre necessitarà un corrector. I moltes empreses, la gran majoria, passen de correctors humans. O sigui que benvinguda qualsevol eina.

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

Jo ja el tinc instal.lat des de fa uns dies, a veure si no tinc mandra i faig menys faltes!
Reconec que vaig endarrerida en la lectura dels blocs però jo sóc com la tortuga del Darwin, l'has vist o llegit aquesta obra de teatre?
Jo l'he llegit en català, es clar!, i m'ha agradat.
Fins aviat.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Calen eines diverses i diversitat on poder escollir i remenar. I que siguin de qualitat!

Menta, molt adequada la lectura de Darwin en el 250 aniversari (crec) de l'origen de les espècies. No l'he llegit, no. Ai, el temps!! Quan faran dies de 48 hores?

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

Saps que he tret el corrector del meu pc?
Tinc el WVista i he hagut de treure'l, sort que hi tenia dos accessos diferents i l'he pogut eliminar. Fins que no he caigut que podia ser culpa d'aquest programa he patit una bona estona, tres hores plenes de pantalles blaves i errors diferents...uf.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Maria Mercè, em sembla que El Corrector no està adaptat a Vista:

"Instal·lació i execució d'El Corrector per a MSOffice (2000, XP o 2003) en Windows (2000 o XP)"

Estàs massa al dia!