divendres, 13 de març del 2009

Projecte pardals 2009

L'altre dia em va arribar, a través de WICCAC, aquesta notícia:

Vols col·laborar amb el projecte PARDALS 2009?

El projecte pardals2009 no és altra cosa que un intent de recopilar totes aquelles expresions populars que tinguin relació amb les aus. És a dir, noms locals, veus onomatopèiques dels ocells, dites i refranys, cançons (cobles, jotes, folies, etc.), contes i llegendes, endevinalles, acudits, embarbussaments i, en definitiva, qualsevol altra cosa que cregueu curiosa o digna de preservar de l'oblit.


Tots sabem que moltes d'aquestes manifestacions de la nostra cultura popular estan en greu perill d'extinció i, que si no fem res per tal d'evitar-ho, es perdran per sempre. Per això, estic treballant en la publicació d'un llibre, que tindrà com a títol: "Les aus en la veu del poble", on inclourem també les vostres aportacions (no oblideu de posar el nom i el poble on ho heu recollit).


No us preocupeu si ara mateix no hi podeu aportar res. És la primera reacció davant d'una proposta com aquesta. No és una tasca fàcil, però tots coneixem persones que estan, o han estat, en contacte amb la natura (pastors, pescadors, caçadors, etc...). Per això us faig la crida, perquè, si voleu formar part d'aquest projecte, amb temps, perseverança i una mica de sort, segur que aconseguireu alguna petita dosi d'aquest gran tresor que és la nostra cultura popular.


Gràcies per la vostra atenció i, si voleu, reenvieu aquest missatge a qui cregueu que li pugui interessar.


Jacint Cerdà Moles. Portell, els Ports

Si hi vols col·laborar amb el llibre, posa't en contacte amb nosaltres al correu pardals2009@yahoo.es

Trobaràs informació més completa en la web
http://es.geocities.com/pardals2009

Em vaig posar en contacte amb el Jacint i li vaig oferir de poder-li fer cerques concretes per a noms d'ocells determinats, a veure què en diu el refranyer (a través de la meva base de dades).

Anireu trobant el resultat al Refranyer dels ocells, del Refranyer temàtic.

11 comentaris:

Els del PiT ha dit...

Tenim tants pardals al cap que no ens deixen pensar en dites ara mateix, però si a l'avi se li acut alguna, t'ho faré saber.
Sergi.
;-)

Anònim ha dit...

M'has fet pensar en una frase feta que diem al meu poble (i no sé si per tot arreu) quan una persona no està gaire fina però va fent. Si li preguntes: Què, com et trobes?, et contestarà: Ja ho veus; Txau, Txau com els pardals!

Carme Rosanas ha dit...

"Semblar una cogullada sobre un terròs" diuen a la plana de Vic quan algú està a la gatzoneta o ajupit d'alguna manera
estranya.

Ara amteix no se me n'acudeix cap més...

Cèlia ha dit...

Jo també en faré ressò, gràcies per la notícia!

Anònim ha dit...

Hola, com anem? Sóc el Jacint aquest que està fent aquesta recerca tan interessant. Una bogeria! Ara mateix estic ben atabalat perquè, sorprenentment, s'ha posat molta gent en contacte amb mi. Mai agrairé prou els petits tresors que m'estan arribant. I amb cadascun nou que sé, em sento una mica més feliç encara. Per cert, Carme, la teva dita de la "cogullada" m'ha fet riure molt! No la coneixia!

Malauradament, no en sabia res d'aquest blog. Ni aquest ni molts d'altres, també fantàstics que acabo també de conèixer. Però ara mateix me'l posaré al llistat de favorits i prometo entrar sovint i estudiar-m'ho tot de cap a peus (si més no, intentar-ho).

Jo vaig optar per fer un web convencional, però potser m'hauria de plantejar fer també un blog... Tot arribarà!

Víctor, moltes gràcies per tot. Espero tenir una mica de temps per enviar-te un correu com déu mana. Una abraçada per tu i també per tots els teus amics.

Jacint Cerdà Moles

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Jacint, no pateixis! Tu al teu ritme, que els de Migjorn també t'estan bombardejant amb informacions ocellaires. :-)

Ja veus com n'és de dinàmica i generosa la Catosfera. segur que aniran arribant més i més dites i refranys que podràs aprofitar pel teu treball.

Se't gira feina!

Bon cap de setmana a tots i a totes!

Puigmalet ha dit...

Aquest cap de setmana m'han explicat que és "la nevada del cucut". Saviesa popular ornitològica, casualment.

Veig que el Raons ja té propandanga... Ai, que mai en tenim prou :)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Tinc molta propandanga, Puigmalet. ;-)

S'ha de provar tot en aquesta vida. Si veig que val la pena ens ho plantegem per al Diccitionari i potser en tenim per una birra a l'any quan ens veiem. :-)

Vull inspeccionar les possibilitats reals d'amortització dels blogs. Però hi ha ben poques alternatives ara mateix!

Anònim ha dit...

Acabo de clicar els anuncis (els dos, eh!), tot sigui per la causa birrera.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

És que mira que ho fan bé aquests de Google. Fins i tot la publicitat és a la carta! :-)

Això de l'Àvia Mercè i de l'Edició a mida fins i tot jo ho miraria, però no puc clicar als meus propis anuncis per contracte o em penalitzen. Te n'hauràs de posar tu i allà podré anar a mirar-ho. :-)

Els del PiT ha dit...

Ni tu, ni els amics... Diuen que si sospiten et poden "bannejar" (o una cosa semblant).És que són de por. De tota manera, potser una birreta te la podràs pagar.
sergi.
;-)