dilluns, 16 de març del 2009

Navegador d'Internet en català

Ja sé que ha sortit en molt diversos mitjans, però tota la difusió possible és poca, perquè és un tema important, perquè realment la Catosfera consti com a tal quan ens connectem al món.

Us reprodueixo un correu que han fet circular arran de la participació d'Òscar del Pozo, enginyer de Google a Irlanda, al 10 aniversari de Softcatalà, sobre la importància de tenir el navegador en català.

Hi havia hagut una campanya de la FOBSIC, quan Llorenç Valverde n'era director, Paginicia, que donava unes senzilles instruccions per posar el navegador en català. Però ja no és activa ni accessible des del seu lloc web.

Ja ho sabeu: mireu en quina llengua navegueu i poseu el català a les vostres preferències perquè sàpiguen que tenim una llengua, una cultura i unes preferències a l'hora de consumir productes a Internet.
Òscar del Pozo Triscon, actualment enginyer de Google a Irlanda, i antic col·laborador de Softcatalà, ens va fer saber la importància de tenir el navegador configurat en català, durant la celebració del 10è aniversari de Softcatalà, el passat divendres 3 d'octubre al Museu d'Història de Catalunya.

Ens va explicar que l'any passat a Google van engegar una iniciativa per oferir els seus productes més populars en les 40 llengües més parlades a internet; el català va entrar-hi però molt just. Un dels criteris que fan servir per a Google per saber quin és l'idioma preferit dels usuaris és l'idioma configurat al navegador.

Per tant, la conclusió és simple: si volem comptar a internet, una de les coses que podem fer i que són 5 minuts és assegurar que l'idioma predeterminat del navegador és el català. Compte, es pot tenir els menús en català i no tenir el català com a llengua predeterminada del navegador.
Per assegurar-vos que teniu el català com a llengua predeterminada del navegador cal fer:

- Si feu servir l'Internet Explorer:
Eines > Opcions d'Internet > General > Llengües > Afegeix > Català. Un cop fet això cal posar el català a dalt de tot amb el botó corresponent.
[Comprovat amb Internet Explorer 6.0]

- Si feu servir el Firefox versió 3.0.x:
Eines > Opcions > Contingut > Llengües > Trieu > Afegeix una llengua > Català > Afegeix > Mou amunt
[Comprovat amb Firefox 3.0.5]

- Si teniu la versió 2.x del Firefox:
Eines > Opcions > Avançat > General > Llengües > Trieu > Seleccioneu una llengua per afegir > Català > Afegeix > Mou amunt
[Comprovat amb Firefox 2.0]

- Si teniu el nou Chrome de Google:
"Personalitza i controla" > opcions > Intermedi > Canvia la configuració de tipus de lletra i idioma > Idioma > Afegeix (seleccioneu català i poseu-lo en la primera posició si teniu més d'un idioma configurat)
[No comprovat]

Observació: En diferents sub-versions de cada navegador podria haver-hi petites variacions en la seqüència de menús i ordres, però sol ser força fàcil trobar-hi el camí correcte.

5 comentaris:

Assumpta ha dit...

Aplaudeixo la idea de posar-ho al teu blog perquè així ho llegirà molta gent!! :-)

A mi m'ho va passar l'Anton fa un parell de dies i ho vaig fer immediatament!

Assumpta ha dit...

Acabo de copiar el teu article i l'he enviat en un correu electrònic als meus germans ;-)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Assumpta, és un tema important. Una petita acció que pot tenir transcendència en la visibilitat del català al món.

Gràcies per fer-ne difusió!

David Gálvez Casellas ha dit...

Ben fet, Víctor. Ja he fet la feina que proposaves. Si mai hi ha més iniciatives com aquesta, torna a fer circular la brama.

Els del PiT ha dit...

És bo saber-ho, gràcies!
Acabo de revisar-ho i ja tenia el català el primer de la llista, abans del castellà i l'anglès.
Sergi.