diumenge, 8 de març de 2009

La perdurabilitat dels blogs. La meva aposta pel 2014

Com deia en el meu article sobre la perdurabilitat dels blogs (que l'Avui Cultura del 28 de febrer ha reproduït amb un afany de tissora, retalla, enganxa i encabeix que m'ha dolgut bastant), renovaré el repertori iniciat per Vilaweb l'agost de 2005 amb una aposta personal sobre 30 blogs que funcionen a dia d'avui i que jo crec que podran sobreviure durant cinc anys. Me'n vaig al 2014, data talismà. En lloc de 31, apostaré per 30 blogs. El 31 serà aquest Raons que rimen. Si d’aquí 5 anys no existeix, ja no tindrà sentit l’experiment… ni ningú el recordarà, possiblement.
 • No apostaré per blogs obertament personals, perquè l’experiència em diu que els blogaires que no s’especialitzen acaben sucumbint al cansament o discontinuïtat del blog. Tampoc hi trobareu gaire blogs polítics que, en general, m'avorreixen molt. Hi ha comptades excepcions que miraré de fer presents a la llista de 30.
 • Apostaré per blogs que conec, que segueixo, que m’interessen. No cerco cavalls guanyadors, sinó apostes personals d’entre allò que ara mateix m’interessa de la blogosfera.
 • És una tria personal que no representa res, perquè jo, pels meus interessos, em decanto cap un tipus concret de blogs.
 • Tampoc vull decepcions de qui no hi sigui. Podia haver dit que faria una llista de cent blogs i quedo bé amb tothom. Però no seria honest.
 • Sabeu què penso del futur dels blogs: especialització i compartició. No hi insisteixo ara, però reprendré el tema.
La meva aposta de futur de la catosfera comença per la tria de les plataformes que hostatgen els blogs: Blogger, Wordpress i els Blocs de Vilaweb seguiran emportant-se el pessic més gran del pastís blogaire català, si no surt cap altre nou servei de qualitat similar o millor.

Res més. La llista alfabètica amb Nom del blog, URL, autor, localitat, temàtica i breu descripció i des de quan és a la xarxa, com en els meus vells temps d'editor de l'Open Directory Project, fent feina d'etiquetatge dels continguts de la xarxa Internet (digueu-me nostàlgic!).

Algú més s'anima a fer la seva llista de 30 blogs per al 2014? Que consti que no vull que això corri viralment com els memes, eh? Qui s'animi que faci la seva llista. I el 2014 comprovarem qui s'ha acostat més al ple.
 1. Ara mateix - Zel - Baix Empordà - Blog personal, compromès i solidari. Des d'agost del 2007.
 2. Barcelona Times Blocs - Guillem Carbonell - Barcelona - L'actualitat de la ciutat en instantànies. Des de març del 2005.
 3. Bitassa a lloure - Benjamí Villoslada - Mallorca - Actualitat digitològica. Des d'agost del 2004.
 4. Bloc sense fulls - Saül Gordillo - Calella - Política i mitjans de comunicació i audiovisuals. Des de juliol del 2004.
 5. El racó de la paraula - Cesc Serrahima - Terrassa - Fòrum d'opinió sobre cultura i societat.
 6. Cinc cèntims - David Gálvez Casellas - Andorra - Cinc cèntims del dia a dia, retalls de lectures o converses, paraules, petiteses. Des de novembre del 2007.
 7. Consuetudinarium - Lo Consueta - Reus - La cultura popular a Internet. Des de març del 2007.
 8. Cucarella - Toni Cucarella - Xàtiva - Actualitat cultural i política. Des de març del 2005.
 9. Daniel Garcia Peris - Daniel Garcia Peris - Penedesfera (Gelida). Al seu blog reflexiona sobre la realitat que l'envolta i s'hi troba força apunts sobre tecnologia i territori. Va començar el març de 2007.
 10. De l'Holocè estant - Marc Belzunces - Barcelona - Tecnologia i llengua catalana en entorns digitals, des d'una òptica independentista i compromesa. Des del maig del 2005.
 11. Diari d'un llibre vell - Xavier Caballé - Terrassa - Bibliofília i actualitat sobre el món del llibre. Des d'octubre del 2006.
 12. Diari de l'Absurd - Antoni Dalmau - Una mirada irònica de l'actualitat. Des de novembre del 2004.
 13. Diccitionari - Blog col·lectiu, a cura de Marc Cortès, David Gálvez, Víctor Pàmies, Joan Puigmalet i Joan Sala - Diccionari de citacions i frases cèlebres. Des del juny del 2007.
 14. El Penjoll, art de paraula - Blog col·lectiu - País Valencià - Projecte obert que, amb sentit de l'humor, pretén crear un espai per a l'art, la reflexió, l'entreteniment i la posada en comú d'informació. Des de març del 2008.
 15. eLiteratura - Llorenç Carreras - Mallorca - Sobre literatura digital. Des del juny del 2005.
 16. Emigdi Subirats i Sebastià - Campredó - Lletres ebrenques. Blog personal i miscel·lani. Des del juny del 2006.
 17. Flux - Jaume Subirana - Barcelona - Blog de notes de Jaume Subirana, escriptor. Des de novembre del 2003.
 18. Gazophylacium - Joan Puigmalet - El Prat de Llobregat - Bloc amateur sobre lexicografia catalana i altres lletraferidures. Des de juny del 2007.
 19. Gomets - Jordi Torà - Un contenidor de tot. Ni blog personal , ni literari, ni d'humor, ni de tragèdia. Va començar el 2003.
 20. La llumenera de Nova York - Miquel Tuson - Nova York - Art i cultura des de Nova York estant. Des de setembre del 2006.
 21. Mails per a Hipàtia - Vicent Partal - Bétera - Blog personal del director de Vilaweb.
 22. Malerudeveure't - El veí de dalt - Barcelona - Desideràtums, morralles, panegírics i altres galindàines sobre el món màgic (i tràgic) de la literatura, l'erotisme i l'actualitat més prosaica i lúdica amb una visió(cons)tructiva, irreverent i desimbolta. Des del setembre del 2006.
 23. Marcús - Marc Roca Verdaguer - Terrassa - Tecnologia i actualitat del català amb voluntat didàctica. Des del març del 2005.
 24. Nova col·lecció de moments - Carme Rosanas - La Floresta - Diari personal d'una mestra. Poesia i sensibilitat a flor de pell. Des d'agost del 2008
 25. Personal i transferible - Sergi M. Rovira - Cardedeu - Blog de retalls. Narrativa en estat pur. Des de gener del 2008.
 26. Poesia infantil i juvenil - Sàlvia - Cocentaina - Poemes infantils, embarbussaments, endevinalles, cançons infantils, llibres i editorials de poesia infantil i juvenil. Des d'octubre del 2006.
 27. Reflexions en català - Marc Cortès i Josefina Lladós - El Pla de Sant Tirs - Política i cultura catalana des de l'Alt Urgell. Des de maig del 2007.
 28. Té la mà Maria - Reus - Relats satírics i lúdics. Des del 2007.
 29. Tens un racó dalt del món - Jesús M. Tibau - Cornudella de Montsant - Ciberactivista literari de les Terres de l'Ebre: comentaris de llibres, desdefinicions, felicitats petites, jocs literaris, cares del món i altres seccions més o menys improvisades. Va començar l'abril del 2007.
 30. Vent d Cabylia - Vicent Baydal - Blog sobre política, historiografia i altres divertiments personals. Des d'abril del 2006.
Per fer la meva tria he tingut en compte alguns rànquings i catalogadors de blogs, com ara Alianzo, Bitàcoles.net, Blogs Català, Bloguzz, Cercabloc.cat, Premis Blocs Catalunya, Premiscat o Top Català
Publica un comentari a l'entrada