dimecres, 27 d’octubre del 2010

Top ten dels refranys catalans: País Valencià

Començo la publicació dels resultats del Top ten dels refranys catalans a partir de les dades assignades a cada zona dialectal. No hi cerqueu dades sociolingüístiques infal·libles, sinó una aproximació a partir de les dades que m'heu facilitat els qui m'heu enviat les enquestes.

He arrodonit resultats a partir de les fronteres administratives. No hi cerqueu, doncs, isoglosses ni particularitats lingüístiques o dialectals. Jo crec que els resultats són prou uniformes per poder extreure algunes conclusions.

Anem a les dades generals.

He rebut 220 enquestes d'informants del País Valencià. M'han arribat 768 refranys diferents. 489, només me'ls heu dit una sola vegada. El més votat, 72 vegades, amb un 32,73%. I el desè, 24 vegades, amb un 10,91% de percentatge.

Sobre la procedència de les enquestes, les zones amb més representació són:
  • 43 de l'Horta de València
  • 41 de la Ribera
  • 22 de la Safor
  • 16 de l'Alcoià
  • 16 de la Marina Alta
  • 15 de la Vall d'Albaida
  • 14 de la Plana
I ara sí, el Top ten de refranys triats al País Valencià ha estat:
  1. Qui no vulga pols, que no vaja a l'era (72, 32,73%)
  2. A la taula i al llit al primer crit (58, 26,36%)
  3. Quan Benicadell (o Bèrnia, o Corbera, o la Corberana, o Ifac, o Matamon, o Montdúver, o Montgó, o la Murta, o Segària) porta capell, pica espart i fes cordell (43, 19,55%) 
  4. Cel a borreguets, aigua a canterets (36, 16,36%)
  5. No deixes les sendes velles per les novelles (33, 15,00%)
  6. Li diu el mort al degollat: -Qui t'ha fet eixe forat? (32, 14,55%)
  7. De fora (o Forasters) vindran que de casa ens trauran (30, 13,64%)
  8. A l'estiu tot lo món viu (30, 13,64%)
  9. Per Sant Joan, bacores, verdes o madures, però segures (28, 12,73%)
  10. Triple empat entre Tota pedra fa paretEstira més un pèl de figa que una maroma de barcoPer Santa Llúcia un pas de puça, per Nadal un pas de pardal (24, 10,91%)

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Vull felicitar-te pel treball que has fet. No és simptomàtic que el primer lloc l'ocupe "Qui no vulga pols, que no vaja a l'era"? Podria fer-se un estudi filosòfic/sociològic a partir dels refranys més recordats/votats? Com a mínim, un post.
Salut!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Josep, de moment no he tingut temps d'aprofundir tant en els resultats per zones com amb el Top ten general. De fet, el primer lloc del Top general coincideix amb el resultat al País Valencià.

I el segon, A la taula i al llit al primer crit era el tercer del Top general.

L'única altra coincidència entre els dos rànquings és el 8: A l'estiu tot lo món viu, que era el desè classificat del rànquing general.

la resta són específics del País Valencià. Penso que són en els que ens hem de fixar més.

Per cert, i encara que fora de la temàtica de l'escrit, m'acabo d'assabentar de la mort de Joan Solà. Sóic exalumne seu i deutor de moltes coses del seu mestratge. Un dia trist.

Jordi Palou ha dit...

Curiós que un dels refranys més genuïnament valencians, "Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança", no estigui entre els 10 primers, però sí en canvi que va entrar entre els 100 primers de la classificació general. Vol dir això que el van esmentar molts no valencians?

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ha quedat en 14 posició, amb 21 vots (a 2 d'entrar al Top). En el Top 100 és en el lloc 81, amb 24 recurrències. Aquesta diferència de 3 pot ser per informants que no he pogut adscriure a una zona concreta perquè tenien diverses influències prou remarcades de diverses zones.

Després treuré una llista amb els 50 o 100 primers classificats al País Valencià i les perletes que només ha dit una persona, també.

Carme Rosanas ha dit...

Fantàstic, Víctor! Una sorpresa molt agradable, aquesta que comença avui!

PUCELITA ha dit...

Enhorabona pel bloc i pel gran estudi que estàs fent...Del Baix MAestrat suposo que hi ha coincidències amb Terres de l´Ebre...ja em diràs quelcom

Ç ha dit...

N'hi ha molts que també els diem al Principat!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Carme, ja us deia que publicar els 10 primers només era la punta de l'iceberg. Hi ha moltes més dades que aniré compartint amb vosaltres!

Pucelita, ho hauria d'analitzar. Queda pendent. Però és raonable pensar que hi haurà més coincidència que amb el Top general, segur.

Ce trencada, no ens ha d'estranyar: el cabal paremiològic és conjunt, amb algunes particularitats que podem detectar en els tops dialectals. Però les fonts i la llengua són les mateixes.