diumenge, 8 de març del 2009

La perdurabilitat dels blogs. La meva aposta pel 2014

Com deia en el meu article sobre la perdurabilitat dels blogs (que l'Avui Cultura del 28 de febrer ha reproduït amb un afany de tissora, retalla, enganxa i encabeix que m'ha dolgut bastant), renovaré el repertori iniciat per Vilaweb l'agost de 2005 amb una aposta personal sobre 30 blogs que funcionen a dia d'avui i que jo crec que podran sobreviure durant cinc anys. Me'n vaig al 2014, data talismà. En lloc de 31, apostaré per 30 blogs. El 31 serà aquest Raons que rimen. Si d’aquí 5 anys no existeix, ja no tindrà sentit l’experiment… ni ningú el recordarà, possiblement.
  • No apostaré per blogs obertament personals, perquè l’experiència em diu que els blogaires que no s’especialitzen acaben sucumbint al cansament o discontinuïtat del blog. Tampoc hi trobareu gaire blogs polítics que, en general, m'avorreixen molt. Hi ha comptades excepcions que miraré de fer presents a la llista de 30.
  • Apostaré per blogs que conec, que segueixo, que m’interessen. No cerco cavalls guanyadors, sinó apostes personals d’entre allò que ara mateix m’interessa de la blogosfera.
  • És una tria personal que no representa res, perquè jo, pels meus interessos, em decanto cap un tipus concret de blogs.
  • Tampoc vull decepcions de qui no hi sigui. Podia haver dit que faria una llista de cent blogs i quedo bé amb tothom. Però no seria honest.
  • Sabeu què penso del futur dels blogs: especialització i compartició. No hi insisteixo ara, però reprendré el tema.
La meva aposta de futur de la catosfera comença per la tria de les plataformes que hostatgen els blogs: Blogger, Wordpress i els Blocs de Vilaweb seguiran emportant-se el pessic més gran del pastís blogaire català, si no surt cap altre nou servei de qualitat similar o millor.

Res més. La llista alfabètica amb Nom del blog, URL, autor, localitat, temàtica i breu descripció i des de quan és a la xarxa, com en els meus vells temps d'editor de l'Open Directory Project, fent feina d'etiquetatge dels continguts de la xarxa Internet (digueu-me nostàlgic!).

Algú més s'anima a fer la seva llista de 30 blogs per al 2014? Que consti que no vull que això corri viralment com els memes, eh? Qui s'animi que faci la seva llista. I el 2014 comprovarem qui s'ha acostat més al ple.
  1. Ara mateix - Zel - Baix Empordà - Blog personal, compromès i solidari. Des d'agost del 2007.
  2. Barcelona Times Blocs - Guillem Carbonell - Barcelona - L'actualitat de la ciutat en instantànies. Des de març del 2005.
  3. Bitassa a lloure - Benjamí Villoslada - Mallorca - Actualitat digitològica. Des d'agost del 2004.
  4. Bloc sense fulls - Saül Gordillo - Calella - Política i mitjans de comunicació i audiovisuals. Des de juliol del 2004.
  5. El racó de la paraula - Cesc Serrahima - Terrassa - Fòrum d'opinió sobre cultura i societat.
  6. Cinc cèntims - David Gálvez Casellas - Andorra - Cinc cèntims del dia a dia, retalls de lectures o converses, paraules, petiteses. Des de novembre del 2007.
  7. Consuetudinarium - Lo Consueta - Reus - La cultura popular a Internet. Des de març del 2007.
  8. Cucarella - Toni Cucarella - Xàtiva - Actualitat cultural i política. Des de març del 2005.
  9. Daniel Garcia Peris - Daniel Garcia Peris - Penedesfera (Gelida). Al seu blog reflexiona sobre la realitat que l'envolta i s'hi troba força apunts sobre tecnologia i territori. Va començar el març de 2007.
  10. De l'Holocè estant - Marc Belzunces - Barcelona - Tecnologia i llengua catalana en entorns digitals, des d'una òptica independentista i compromesa. Des del maig del 2005.
  11. Diari d'un llibre vell - Xavier Caballé - Terrassa - Bibliofília i actualitat sobre el món del llibre. Des d'octubre del 2006.
  12. Diari de l'Absurd - Antoni Dalmau - Una mirada irònica de l'actualitat. Des de novembre del 2004.
  13. Diccitionari - Blog col·lectiu, a cura de Marc Cortès, David Gálvez, Víctor Pàmies, Joan Puigmalet i Joan Sala - Diccionari de citacions i frases cèlebres. Des del juny del 2007.
  14. El Penjoll, art de paraula - Blog col·lectiu - País Valencià - Projecte obert que, amb sentit de l'humor, pretén crear un espai per a l'art, la reflexió, l'entreteniment i la posada en comú d'informació. Des de març del 2008.
  15. eLiteratura - Llorenç Carreras - Mallorca - Sobre literatura digital. Des del juny del 2005.
  16. Emigdi Subirats i Sebastià - Campredó - Lletres ebrenques. Blog personal i miscel·lani. Des del juny del 2006.
  17. Flux - Jaume Subirana - Barcelona - Blog de notes de Jaume Subirana, escriptor. Des de novembre del 2003.
  18. Gazophylacium - Joan Puigmalet - El Prat de Llobregat - Bloc amateur sobre lexicografia catalana i altres lletraferidures. Des de juny del 2007.
  19. Gomets - Jordi Torà - Un contenidor de tot. Ni blog personal , ni literari, ni d'humor, ni de tragèdia. Va començar el 2003.
  20. La llumenera de Nova York - Miquel Tuson - Nova York - Art i cultura des de Nova York estant. Des de setembre del 2006.
  21. Mails per a Hipàtia - Vicent Partal - Bétera - Blog personal del director de Vilaweb.
  22. Malerudeveure't - El veí de dalt - Barcelona - Desideràtums, morralles, panegírics i altres galindàines sobre el món màgic (i tràgic) de la literatura, l'erotisme i l'actualitat més prosaica i lúdica amb una visió(cons)tructiva, irreverent i desimbolta. Des del setembre del 2006.
  23. Marcús - Marc Roca Verdaguer - Terrassa - Tecnologia i actualitat del català amb voluntat didàctica. Des del març del 2005.
  24. Nova col·lecció de moments - Carme Rosanas - La Floresta - Diari personal d'una mestra. Poesia i sensibilitat a flor de pell. Des d'agost del 2008
  25. Personal i transferible - Sergi M. Rovira - Cardedeu - Blog de retalls. Narrativa en estat pur. Des de gener del 2008.
  26. Poesia infantil i juvenil - Sàlvia - Cocentaina - Poemes infantils, embarbussaments, endevinalles, cançons infantils, llibres i editorials de poesia infantil i juvenil. Des d'octubre del 2006.
  27. Reflexions en català - Marc Cortès i Josefina Lladós - El Pla de Sant Tirs - Política i cultura catalana des de l'Alt Urgell. Des de maig del 2007.
  28. Té la mà Maria - Reus - Relats satírics i lúdics. Des del 2007.
  29. Tens un racó dalt del món - Jesús M. Tibau - Cornudella de Montsant - Ciberactivista literari de les Terres de l'Ebre: comentaris de llibres, desdefinicions, felicitats petites, jocs literaris, cares del món i altres seccions més o menys improvisades. Va començar l'abril del 2007.
  30. Vent d Cabylia - Vicent Baydal - Blog sobre política, historiografia i altres divertiments personals. Des d'abril del 2006.
Per fer la meva tria he tingut en compte alguns rànquings i catalogadors de blogs, com ara Alianzo, Bitàcoles.net, Blogs Català, Bloguzz, Cercabloc.cat, Premis Blocs Catalunya, Premiscat o Top Català

19 comentaris:

Vent d Cabylia ha dit...

Home, doncs moltes gràcies per incloure'm. D'ací al 2014 a saber què estem fent... En tot cas, tant de bo ens puguem continuar veient per la catosfera. Com se sol dir: ens llegim!

zel ha dit...

Si em veiessis, acabo de quedar vermella com un pebrot!!!! Gràcies per les bones vibracions...Jo també penso que el teu durarà i durarà, tu ets un professional...

Petonasos...

Vent d Cabylia ha dit...

I jo no sé perquè dic 7 anys si són 5: això no és res... :-)

Jesús M. Tibau ha dit...

gràcies. De moment, estar en aquesta llista ja és un estímul.

Carme Rosanas ha dit...

Jo també penso que el teu durarà i estic d'acord en tots els q ue conec i que tu has escollit. Intentarem ser-hi... i tant que sí! Gràcies, com diu en Jesús això ja carrega els piles!

Els del PiT ha dit...

És per nosaltres un motiu d'orgull i satisfacció que hagis considerat el nostre blog mereixedor d'estar entre aquesta llista d'escollits. (I tot això per estalviar-te... Una birra?!?).
La propera la pago jo, hi hi hi...
-Sí, però sense alcohol avi.
-Ja hi tornem!

Confio que d'aquí cinc anys l'avi encara pugui donar guerra al meu costat.
Gràcies Víctor!
:-)
Això, gràcies, noi!

Sergi M. i l'avi Gres.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Dinamisme? I tant! Mireu si no: quatre hores després d'haver penjat l'apunt, un 20% dels blogs nominats ja se n'han assabentat, sense que jo hagi avisat ningú personalment.

I era diumenge!

Segueixo dient que la tria és arbitrària i no vol anar més enllà de ser una aposta personal de perdurabilitat. Ara no em feu quedar malament, eh! Ens seguim llegint fins el 2014!

Anònim ha dit...

Gràcies per la confiança.

Anònim ha dit...

Una predicció molt agosarada, per la part que em toca i per la que conec.

En sé d'un que s'ha ficat en política i en comptes de cinc cèntims farà cinc milions.

El Gazó sí que continuarà, i tu també.

El Diccio fracassarà pels gelos del Puigma.

I el Reflexions... Vols dir? Que lluny que ho veig. No sé si aguantaré tants anys escrivint parides.

Assumpta ha dit...

Què bó!!! Jo no puc fer aposta perquè mai encerto ni una trista travassa de deu encerts... però conec alguns dels blogs esmentats i em fa molta ilu veure'ls aqui!!

A veure si segueixen :-))

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Marc, tu aguanta fins que agafi el relleu el Josepet. :-)

I amb el Diccitionari, poca broma! És un diccionari Duracell, ja ho veuràs, home de poca fe!!

Assumpta, estic segur que el 2014, quan fem recompte, alguns dels 30 s'hauran quedat pel camí i molts que ara llegeiu això estareu llegint allò.

Puigmalet ha dit...

Ara estic temptat de tancar la barraqueta i reobrir el 2015 :)

Enceto un nou estudi de prospectiva blocaire: ¿Quants blocs tindrà en Víctor Pàmies el 2014, tenint en compte que el 2009 en té 14? S'accepten apostes (sempre entre un mínim de 25 i un màxim de 250).

David Gálvez Casellas ha dit...

No sé si saps el que et fas, tot i que en aparença ho pugui semblar... El Cinc cèntims no anirà enlloc. Cinc anys més? Vaja, que ara mateix el tanco per portar-te la contrària!

Ara seriosament: gràcies pel detall. Ets molt generós d'incloure'm a la llista.

Galderich ha dit...

Víctor,
Gràcies per la selecció que has fet que m'ajudarà a visitar aquesta colla de blocs dels que n'hi havia que no en tenia ni idea tenint en compte que fa poc que visito aquests barris.
Si tu que, com insinua el Puigmalet, ets el rei dels blocs creus en la seva llarga vida caldrà estar alerta per controlar-los.

Josep M ha dit...

Hola Victor. Bona iniciativa. Aniré viatjant per alguns dels que proposes. I enhorabona per la teva repercussió al Vilaweb. Llegeixo el Partal sempre que puc, i en moltes ocasions hi coincideixo -excepte pel que fa al visió dels PPCC com a unitat (aquest seria un debat llarg). Explica'm això de la Catosfera del 27 de març de Granollers. Salut, mestre rimador.

Txarli ha dit...

Ostres, 30+1 blogs de categoria i...que en duren molts més que 5!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

A veure la gràcia de l'apunt era fer una nova llista de blogs, quatre anys després, com la que va fer Vilaweb l'agost de 2005 (curiosament el mes que jo començava amb el Raons que rimen) i així, a cinc anys vista, veure què ha passat.

No us podria dir amb exactitud el nombre de blogs que segueixo, ja sigui tafanejant, saltant d'enllaç en enllaç, pels canals RSS, perquè me n'he fet seguidor, per lectures de rànquings. Però segur que són més de cent. Hi ha qualitat i m'agrada estar al dia. Penso que és un temps ben invertit.

La dificultat ha estat limitar la llista a 30. No són els 30 millors blogs segons el Víctor. Són 30 blogs que jo penso que el 2014 encara podran seguir actius o consultables en línia. I volia oferir un mostrari prou divers, és clar.

Josep M., això de la Catosfera és difícil d'explicar. Em sembla que vaig fer un comentari introductori en el mateix apunt, a requeriment d'algú altre.

Però ni el terme catosfera, ni les Jornades estan exemptes de polèmiques. Raonades i interessants, com la que planteja Marc Belzunces des de l'Holocè estant.

Però no deixa de ser un punt de trobada de blogaires i només per això té el seu interès.

La meva opinió personal: aquestes segones Jornades estan massa enfocades cap al negoci i l'empresa 2.0, molt en la línia del Marc Vidal, l'impulsor. Per tant, coincideixo en part amb les crítiques que fa l'altre Marc.

Daniel García Peris ha dit...

Gràcies Víctor per la confiança en la continuïtat. Ara bé, pensa que el temps en internet va més ràpid que el del calendari i 5 anys és tota una eternitat!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Va,Daniel, que ja queda menys... Ja han passat uns quants dies des que vaig fer l'apunt. :-)