dijous, 2 d’octubre del 2008

Diari d'antany. Més de 20.000 registres a bon ritme (V)

Aquest segon quadrimestre aniré més tranquil, perquè només són dues assignatures, tot i que, déu-n'hi-do la feina que em donen, per lectures, treballs...

Vull aprofitar aquesta «calma chicha» per començar-me a preparar les pràctiques a la ràdio i donar una bona empenta al meu recull de refranys i modismes (que entre català i castellà ja supera els 21.000 registres, 16.000 de català). Tinc ja moltíssima bibliografia sobre el tema i només em falten uns quants anyets per poder-ho anar entrant a poc a poc i començar-hi a treballar. El que em consola és que nous treballs que cauen a les meves mans contemplen bibliografia que ja no em sorprèn ni em ve de nou, o sigui que ja la "conec", encara que sols sigui de referència. No em vull aclaparar, perquè és una feina sense final i a més porto un bon ritme de treball

En tot el que estic llegint i estudiant miro de treure-li la relació amb el que faig. Quan vaig llegir el 'Tirant' vaig poder buidar vora els 300 refranys. Ara a Literatura Catalana Contemporània llegim contes de Víctor Català i em sorprèn gratament veure que és ple de modismes, frases fetes i refranys, que fins i tot dubtava que fossin tan antics. Bé, no pot considerar-se "tan antic" una paraula de principis de segle, tenint en compte el recorregut diacrònic complet (des del s.XI-XII o anterior). M'han sorprès expressions com 'córrer com un coet' i d'altres.
(Aquest fragment correspon al meu diari personal, al dimecres, 1 de març de 1995).

2 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Em sembla molt útil a nivell personal repassar aquest diaris de fa uns anys. Jo no podria fer-ho pas, sóc tant llençadora que he destruit una gran qaultitat d'escrits meus. No em sap greu, però reconec que hi ha coses que m'agradaria comparar.

Carme Rosanas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.