dimarts, 18 de novembre del 2008

Actualitat català. Termes normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat


Avui, dimarts 18 de novembre de 2008, ha sortit publicada una nova resolució de publicació de termes normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat, que és l'òrgan encarregat de la normalització dels neologismes del lèxic d'especialitat. L’ús del català en els àmbits socioeconòmic, tècnic i cientíic requereix l’elaboració i la difusió dels recursos terminològics que permeten designar i deinir els nous conceptes que es posen en circulació a la nostra societat.

Ho trobareu al DOGC 5260 i la Resolució és VCP/3385/2008, de 4 de novembre, per la qual es publiquen termes normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat.

Us recordo que podeu consultar el DOGC gratuïtament i en línia Només cal que aneu al Gencat.

En aquesta resolució hi trobem 50 termes dels àmbits de l'Economia, Enginyeria i construcció, Esports, Dret, Física, Gastronomia i utillatge de cuina, Genètica, Indumentària, Material d'oficina, Recerca i innovació, Tecnologia i Turisme.

La majoria d'aquests 50 termes són de l'àrea d'esports, dels àmbits del ciclisme i esports de motor, bowling, billar, patinatge sobre gel i hoquei sobre gel, automobilisme i esports de motor.

Destaco, també, per la seva actualitat, els termes referits a l'àmbit econòmic, que ens permetran afrontar la crisi amb correcció lingüística. Així, sabrem diferenciar el capital d'inversió del capital de risc i entendrem termes com la compravenda triangular, els fons de capital de risc o les societats de capital de risc.

En l'àmbit dels esports, distingirem entre les locucions a rebuf (ES a estela o a rebufo) i a roda (ES a rueda). Ambdós volen dir estar situat immediatament darrere d'un vehicle en moviment, però en el cas de la primera, aprofitem el rebuf d'aquest vehicle.

També distingirem diferents modalitats de jocs de billar (billar americà, billar de troneres, cinc bitlles o snooker) i algunes singularitats del lèxic billarístic: llimada, llimar, massé, mosca, retacada o retacar.

I voldria destacar també la incorporació, en l'àmbit del dret, del terme copyleft, com a 'Forma d'explotació dels drets d'una obra en què el titular del copyright autoritza l'ús, la reproducció, la distribució, la comunicació pública i la modificació d'aquesta obra, amb la condició que qualsevol distribució posterior de possibles còpies o modificacions estigui sotmesa a les mateixes condicions de llicència que l'original'.

Resolucions anteriors:

- DOGC 5181, de 25 de juliol de 2008 - Resolució VPC/2359/2008. Ressenya.
- DOGC 5090, d'13 de març de 2008 - Resolució VCP/696/2008. Ressenya.
- DOGC 5088, d'11 de març de 2008 - Resolució VCP/664/2008. Ressenya.
- DOGC 4976, de 27 de setembre de 2007 - Resolució CLT/2838/2007. Ressenya.
- DOGC 4868, de 24 d'abril de 2007 - Resolució VCP/1147/2007. Ressenya.
- DOGC 4812, d'1 de febrer de 2007. Resolució VCP/184/2007. Ressenya.
- D'anys anteriors.

4 comentaris:

Puigmalet ha dit...

I es permetrà l'analogia "El blocaire esforçat va a rebuf del gran Demiürg", per exemple? No sé, no sé...

Pràctics, aquests enllaços finals.

Anònim ha dit...

Sempre anem a rebuf del Gran.

Ara en penjo la noti al web de l'SPL.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Encara no llegiu cada matí el DOGC? Aiiii!!!!

És apasssssssssssionant!!

Jesús M. Tibau ha dit...

jo estic pensant proposar el comentari del DOGC al Club de Lectura