dimarts, 7 d’octubre del 2008

Parla.cat

Parla.cat és, bàsicament, un curs de català en línia. Bé, són més coses: l'han arribat a rebatejar com el Digui, digui... d'Internet.

És un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l'Institut Ramon Llull i la Universitat Oberta de Catalunya i elaborat per l'empresa Informàtica El Corte Inglés i la firma de màrqueting Capgemini.

L'objectiu d'aquest programa és facilitar l'aprenentatge de la llengua catalana als immigrants o a qualsevol persona que vulgui perfeccionar-ne l'ús, a través de cursos gratuïts en línia.

Des que van anunciar la intenció de posar-lo en funcionament a la implementació efectiva d'una primera fase, han passat gairebé vint mesos. Dotze més dels previstos inicialment. Ja és ben cert que amb les coses de palau val més asseure's. Sembla que "la inclusió d'eines de veu i el fet de treballar amb programari lliure (usa la plataforma Moodle) ha desviat les previsions". Finalment, el curs ja és a punt per ser utilitzat en els nivells 1 i 2, bàsic i elemental, respectivament.

Però anem a veure com funciona. Veiem d'entrada que la interfície es presenta en cinc idiomes possibles: català, anglès, castellà, francès i alemany.

Cal registrar-se per poder accedir a la majoria de continguts, així que m'he donat d'alta i ja sóc a dins. Un procediment senzill, on has de donar un correu electrònic i una contrasenya d'ús i et demanen algunes dades personals per confeccionar el perfil d'usuari. Valides el correu que t'arriba al compte perquè el procediment sigui correcte, i ja està.

Ja un cop dins, veiem les principals opcions del programa:
  • apuntar-te a un curs (nivells bàsic, elemental, intermedi i de suficiència)
  • accedir als recursos (manuals, gramàtica, diccionari, preguntes freqüents i bústia general)
  • anar a la rambla virtual
  • accedir als recursos per al professorat (encara no disponibles).
He fet una visita ràpida i de moment els continguts semblen prou diversos i rigorosos per tenir-los en compte. A la Rambla virtual, per exemple, l'alumne hi pot trobar des de textos de diversos autors i gèneres a vídeos musicals, sèries, pel·lícules, canals de música i notícies, jocs i sales de xat i fòrums per comunicar-te amb altres usuaris.

L'apartat de recursos també és força interessant, per exemple, pel que fa a la gramàtica catalana, amb apartats prou detallats sobre fonètica, ortografia i morfosintaxi. Mireu, per exemple, l'apartat sobre els pronoms febles. Molt útil, amb quadres resum, quadres explicatius i molts exemples.

El diccionari va vinculat al lèxic de les diferents lliçons i té, com a peculiaritat o utilitats, que pots escoltar la pronunciació de la paraula, que conté la traducció a la resta d'idiomes d'ús del parla.cat, un exemple d'ús, i especifica l'àrea temàtica del terme consultat. Ho podeu veure en el següent exemple.

La paginació i consulta paraula a paraula no sembla gaire pràctica ni ràpida, però et pot resoldre algun dubte puntual durant l'exercici de les lliçons.

Les valoracions caldrà fer-les més endavant, un cop se sàpiga el nombre d'usuaris inscrits i l'índex de seguiment dels cursos. Però sembla una molt bona eina per aprendre o millorar el nivell de català. I gratuïta! L'única excusa que ens queda per no aprendre català és dir que no tenim ordinador...

També en parlen a Beat.cat.

2 comentaris:

zel ha dit...

Jo tinc títol, jo tinc títol, elis elis...res, bajanades meves, passava a saludar, mestre! Petons! (De tant en tant et robo una dita...)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Oh!, jo tinc títol, jo tinc títol... que hi ha títols i títols, eh? :-)

Jo el que et robaré és la càmera de fer fotos o m'instal3laré pel teu poble, que fas unes fotografies que són una passada!

Agafa les dites que vulguis que per això són aquí. Mentre no t'enganxis els dits. ;-)