dimecres, 7 de maig de 2008

Cineo 2008

Des d'avui, 7 de maig, fins el dissabte 10 de maig, se celebra a Barcelona Cineo 2008, el I Congrés Internacional de Neologia en les Llengües Romàniques, organitzat per l'Observatori de Neologia (OBNEO), de l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULA), de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Ens n'avançava la notícia Gazophylacium ja fa uns mesos i també se'n fan ressò VilaWeb o al Terminómetro, entre d'altres.

El portal del congrés és multilingüe i es pot consultar tota la informació en català, castellà, francès, gallec, italià, portuguès i romanès. No hi haurà traductors en cap de les diverses ponències programades, seguint tres principis bàsics: diversitat, respecte i intercomprensió.

De l'article de Vilaweb, destaco les paraules de Maria Teresa Cabré, presidenta del Comitè d'organització: «
L'objectiu de la trobada, en què participaran especialistes d'arreu del món, és analitzar com es creen noves paraules, un fenomen que, segons Teresa Cabré, membre de l'IEC i catedràtica de lingüística aplicada de la UPF, permet veure l'estat d'una llengua. Els organitzadors es plantegen, a més, crear una associació internacional estable.»

Sembla que entre d'altres termes, es debatrà sobre diversos termes extrets de la premsa, com ara
blog, online, antisistema, ecosocialista i incívic.

Del programa, ampli i dens, podem destacar, a banda de les comunicacions que es faran simultàniament en 4 sales, la presentació de resultats de diferents projectes neològics, visites guiades a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans del carrer del Carme, a banda d'altres taules rodones, presentació de pòsters i conferències. L'índex d'autors participants dóna mostra de la qualitat del certamen.

Més informació, amb detall de les ponències sobre el català, a can Puigmalet.
Publica un comentari a l'entrada