dijous, 22 de maig del 2008

Sens dubte

Els Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona (SLUB) han presentat el portal Sens dubte, un gestor de consultes lingüístiques i terminològiques que dóna accés a les fitxes amb les respostes a les consultes que arriben al servei sobre aquests àmbits.

Les fitxes de resposta són molt completes, com podeu comprovar en el cas d'exemple que apareix en aquests moments, sobre llibreria o biblioteca. Aquesta fitxa, a banda de l'argumentació teòrica, basada en les fonts consultades, ofereix els antecedents i equivalents en altres idiomes, així com ho relaciona amb altres mots sinònims o del mateix àmbit.

De fet ja fa uns mesos que està en funcionament, però amb retocs, ajustaments i la implementació del global d'eines que el conformaran.

El portal permet, d'una banda, consultar el global de dubtes i consultes que gestiona el servei, a través del cercador i d'uns índexs general, temàtic i de paraules. Completa aquest apartat, amb una presència central en el portal, un parell de suggeriments, sota l'epígraf «La consulta de la quinzena» i «Sabíeu que...», on destaquen un parell de consultes pel seu interès, actualitat o contingut.

D'altra banda, el portal permet l'accés a altres eines, tant lingüístiques com terminològiques, com ara els Criteris de la UB (CUB), l'UBTerm, els multicercadors1 (que analitzarem més a fons en un altre article) i altres eines de consulta que ofereix la xarxa, però que són externes al SLUB.


1Nota: Podeu veure un primer tast dels multicercadors de la UB a can Puigmalet.

2 comentaris:

Puigmalet ha dit...

Hi ha lingüistes que no dubten? Quina meravella! Llavors no entenc per què l'IEC porta tants anys sense haver penjat en línia l'apartat de "Sintaxi" a la Gramàtica de la llengua catalana. Se'ls deu haver oblidat :)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Fixa't amb el joc de colors a dUBte... hehehe. Ben trobat!

Sobre la Gramàtica de la llengua catalana de l'IEC, em sembla que en l'apartat de sintaxi encara hi estan treballant. Però han anat penjant el que ja està acabat.

Fa temps, abans que ho pengessin en obert hi havia un portal, dins l'IEC, per a professionals, que t'hi podies donar d'alta i participar en discussions i consultes. I tenies accés a l'esborrany de la gramàtica. No et sabria dir si completa, i no sé si encara segueix actiu aquell portal.

Van tenir bastant problemes de virus i missatges d'spam i no sé si va acabar de funcionar prou bé.